מוזר ואח' נ' מעש כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ ואח'
|
תנ"ג בית המשפט המחוזי מרכז |
14914-11-08
12.11.2009 |
|
בפני : יעקב שיינמן |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: 1. אילנה מוזר 2. יעקב כהן |
: 1. מעש כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ 2. אשטרום פרוייקטים בע"מ 3. אפריקה ישראל מגורים בע"מ 4. נחמיה גנות 5. חגי מן 6. זאב טודרס 7. יאיר קמיר 8. שלמה עצמוני 9. יעקב גלייך 10. שמואל עומר 11. יורם סבוראי 12. מרדכי מנוס 13. שמעון זיו |
| פסק-דין | |
פסק דין
בפני תובענה בקשה של התובעים לאשר להם להגיש כתביעה נגזרת.
התובעים ותשעה מהנתבעים, הינם חברי המושב הידוע בשם "כפר מע"ש".
התביעה בעיקרה, נסבה בקשר לאירועים שאירעו בשנת 1999-2000, כאשר האסיפה הכללית של כפר מעש החליטה על הקמת פרויקט של בנייה רוויה.
החלטה זו בסופו של דבר לא יצאה אל הפועל, בעיקר בשל פסק דין הידוע בתור פסק הדין:"בג"צ הקשת המזרחית", שאסר על מושבים וקיבוצים לקדם פרויקטים של בנייה רוויה, של שיכוני בנים ושל פרויקטים מסחריים אחרים, שהיו אמורים לקום על מקרקעי המושבים והקיבוצים, אלא אם אותם הפרויקטים עמדו בתנאי המעבר, שנקבעו על ידי המינהל ובית המשפט.
לטענת התובעים, פרויקט הבנייה הרוויה אותו יזמו הנתבעים, סתם את הגולל על החלטת האסיפה הכללית של כפר מעש להרחבת המושב לבניית שיכון בנים וכן להקמת מפעל.
התובעים סברו כי כל הנתבעים אחראים בצורה כזו או אחרת לכישלון פרויקט בניית שיכון הבנים והקמת המפעל התעשייתי, ולכן הגישו את התובענה הנ"ל כדי לחייב את הנתבעת 1 - כפר מע"ש, להגיש תובענה כנגד כל הנתבעים בגין אחריותם לכשל האמור.
הנתבעים הגישו תגובתם וטענו, כי התביעה אינה מתאימה להיות מוגשת כתביעה נגזרת ולכן יש לדחות את הבקשה, וגם לגופם של דברים טענו כל הנתבעים, כי אין כל בסיס לטענות העובדתיות והמשפטיות המועלות בבקשה וכי בשל כך, מן הדין לדחות את הבקשה גם לגופה ולא רק מן הטעם שאינה מתאימה להליך של תביעה נגזרת או מהטעם שהתיישנה.
התיק נקבע לשמיעה, ולאחר מספר שעות של חקירה ראשית של עו"ד מנדל- התובע 6, ביקשו התובעים לחזור בהם מתביעתם כאשר הסכימו, כי התביעה ביחס לנתבעים 2, 3, 4 ו-5 תידחה, ואילו לגבי שאר הנתבעים ביקשו כי התביעה תימחק, מתוך הבנה כי גם ביחס לנתבעים שהתביעה נמחקה לגביהם - אין בכוונת התובעים להגיש תובענות בגין המעשים והאירועים המתוארים בכתב התביעה, בעיקר מן הטעם שאלו התיישנו, או שיתיישנו בעתיד הקרוב בלאו הכי.
זכותו של תובע לחזור בו מתביעתו בכל עת שיחפוץ ובטרם ניתן פסק הדין, וכל השאלה שנותרת איפה להכרעה הינה, האם יש לחייב את התובעים, ולזכות את הנתבעים, בהוצאות ובשכר טרחה.
הצדדים טענו בפניי בעניין זה, ולאחר שעיינתי בטענות הצדדים ותוך התחשבות בטענות הצדדים כפי שאלו קיבלו ביטוי בחומר הרב שהוצג בפניי, על ידי שני הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה לחייב את התובעים בהוצאות ובשכ"ט עו"ד - להידחות.
ראשית, ברצוני להבהיר כי חברות אשטרום ואפריקה ישראל הודיעו, כי אם התובענה תידחה כנגדן, הרי שהן אינן עומדות על הוצאות.
ככלל אינני שולל את העמדה, לפיה גם במקום, בו מחליט התובע לחזור בו מן התביעה ומבקש למחקה בטרם התבררה והוכרעה לגופה, הרי שגם במקרה זה צריך מגיש ההליך, לשאת בתוצאות ובהוצאות שגרם לצד שכנגד.
תובע הנוקט ביוזמה של הגשת תובענה כנגד הצד השני תוך גרירתו להוצאות, צריך להבין ולקחת בחשבון, כי גם אם הוא חוזר בו מן ההליך שנקט, הצד השני יעמוד על ההוצאות.
יחד עם זאת, ההוצאות ושכר הטרחה הם תמיד עניין הנתון לשיקול דעתו של בית המשפט.
מקום בו חוזר בעל הדין מן התובענה, בעיקר בשלבים המוקדמים, והוא חוסך מזמנם של הצדדים האחרים ומזמנו של בית המשפט, ישקול בית המשפט אם אין מקום ונסיבות המצדיקות במקרה שכזה, לחרוג מהכלל ולפטור אותו מהוצאות.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|